X  Inchide

Comanda Rapida

 1. *
 2. *
 3. Alegeti metoda preferata de contact:
 4. *
 5. Abonare la newsletter:
 6. Catalogul nostru de software, hardware si servicii se adreseaza in exclusivitate persoanelor juridice si PFA.
 

Aspecte legale ale licentierii


Legea Cpyright-ului le rezerva autorilor tuturor operelor de creatie dreptul exclusiv de a autoriza folosirea operei lor dupa cum considera de cuviinta. Prin aceasta se confera operelor de creatie calitatea unui bun care poate fi cedat sau transferat asemenea bunurilor materiale.
Exista doua ratiuni importante care au condus la instituirea dreptului de autor:

 • In primul rand pentru ca autorul sa poata primi o remuneratie pentru opera sa
 • In al doilea rând, pentru ca societatea sa poata avea acces la opera sa.

Ca si alte opere protejate, programele pentru calculator sunt opere de creatie intelectuala rezultat al unei activitati creative, executate cu ajutorul unor cunostinte care nu sunt la indemana tuturor.

Pe langa dreptul de proprietate asupra creatiei sale, autorul unui program pentru calcultaor are dreptul de a decide inclusiv asupra:

 • reproducerii integrale sau partiale a acestuia
 • difuzarii programului
 • importului, in vederea comercializarii a copiilor realizate cu consimtamantul sau

Licentele software atesta consimtamantul pe care titularul dreptului de autor il da unei persoane pentru a putea reproduce, folosi, difuza sau importa copii ale unui program de calculator. Aceste licente reprezinta dovada ca folosirea software-ului res[pectiv se face cu aprobarea autorului. Pentru a dovedi validitatea licentelor detinute, utilizatorul software-ului trebuie sa prezinte, atunci cand i se solicita acest lucru, facturile sau alte documente de provenienta.
Imposibilitatea de a face dovada licentierii echivaleaza cu lipsa autorizarii din partea autorului iar utilizarea de software piratat pentru desfasurarea activitatilor companiei constituie infractiuni.