X  Inchide

Comanda Rapida

  1. *
  2. *
  3. Alegeti metoda preferata de contact:
  4. *
  5. Abonare la newsletter:
  6. Catalogul nostru de software, hardware si servicii se adreseaza in exclusivitate persoanelor juridice si PFA.
 

Licente OEM


Licentele OEM – prescurtare de la Original Equipment Manufacturer – sunt destinate producatorilor de echipamente de calcul, celor care asambleaza sau comercializeaza calculatoare. Acestia preinstaleaza produsele software si furnizeaza apoi calculatoarele gata pregatite pentru a fi folosite de catre utilizatorii finali.

Microsoft recomanda tuturor utilizatorilor achizitionarea sistemului de operare Windows in regim OEM. Calculatoarele cu Windows preinstalat functioneaza imediat ce au fost achizitionate si au avantajul unui cost redus al sistemului de operare. In plus, programele de licentiere in volum de la Microsoft pornesc de la premiza ca sistemul de operare este gata instalat si licentiat.

Licenta de Windows OEM nu este transferabila.
Sistemul de operare este o componenta critica in buna functionare a unui calculator. Un sistem de operare este strans legat de dispozitivele hardware ale acelui calculator. Cooperarea corecta dintre sistemul de operare si hardware este conditionata de prezenta driverelor si a setarilor corecte, configurate de cel care instaleaza Windows-ul.

Persoana sau firma care instaleaza sistemul de operare, trebuie sa asigure suportul acestuia pe acel calculator. Mai concret, cine desface pachetul licentei Windows OEM, va instala produsul si va asigura suportul tehnic pentru acesta. Aceasta obligatie pica, de cele mai multe ori, asupra firmei IT care a asamblat, configurat si livrat calculatorul cu Windows preinstalat.

Mutarea licentei pe alt calculator ar obliga firma care a instalat sistemul de operare sa asigure suportul pentru o configuratie pe care nu a creat-o. Acesta este motivul pentru care un produs Microsoft preinstalat OEM pe un calculator nu mai poate fi mutat, conform licentei, pe alt calculator.

Subtipuri de licente OEM

  • COEM (Commercial OEM) – licente OEM pe care firmele IT System Builder le preiau de la distribuitori Microsoft autorizati pentru a pre-instala software-ul pe sisteme asamblate si/sau comercializate de ele.
  • DOEM (Direct OEM) – Marile firme, care produc calculatoare in masa, pot semna acorduri si pot obtine licente OEM direct de la Microsoft, nu neaparat prin distribuitori autorizati.
  • ROK (Reseller Option Kit) – acolo unde kitul software este personalizat pentru hardware cu configuratii speciale. La cererea clientului, resellerul include acest kit in configuratia corespunzatoare solicitata de client si asigura suportul pentru instalare si configurare, prin telefon sau alte mijloace.