Beneficii cloud

Virtualizarea serverelor pe platforma X86 este cunoscuta de multi ani, dar multi oameni o vad ca pe o tehnologie noua. Ea isi are radacinile din 1960 la compania IBM, unde programatorul Kim Rymarczyk a fost implicat in primul process de virtualizare a unui computer mainframe.  Conform unui articol NetworkWorld, software-ul CP-67 IBM folosea tehnologii de partitionare care permiteau aplicatiilor sa ruleze toate deodata in computere mainframe.

Virtualizarea serverelor este o tehnologie IT care ne ofera eficienta si capacitati deosebite in lumea reala. Aplicatiile ruleaza mai bine atunci cand sunt virtualizate, mai ales cele business-critical.

Beneficiile virtualizarii sunt de cele mai multe ori de reducere a costului. Pentru multe companii, cel mai mare beneficiu al virtualizarii serverelor este reducerea cantitatii de hardware necesara pentru a rula software-ul necesar companiei. Folosind un proces de virtualizare in consolidarea serverelor,  nu numai ca se reduce costul achizitionarii de masini fizice, dar si spatiul pe care compania il aloca pentru un datacenter se reduce semnificativ.

De vreme ce virtualizarea computerelor permite ca o varietate de sisteme de operare si configuratii software sa fie folosite de o singura masina, aplicatiile virtualizate ofera posibilitatea de a rula aplicatiile mai flexibil. Fara virtualizare, o companie poate fi nevoita sa suporte costul de a rula 5 servere separate cu sisteme diferite de operare sau configuratii diferite pentru a putea rula toate aplicatiile necesare pentru operatiunile de business. Flexibilitatea care rezulta in urma virtualizarii se refera la faptul ca toate sistemele de operare si toate aplicatiile pot rula pe o singura arhitectura hardware.

Per ansamblu, beneficiile virtualizarii sunt urmatoarele:

  • Economisirea energiei;
  • Reducerea spatiului;
  • Uptime marit;
  • Majoritatea platformelor de servere virtualizate ofera un numar mare de facilitati avansate care nu sunt disponibile pe serverele fizice. Abilitatea de a transfera rapid si usor o masina virtuala de pe un server pe altul poate fi considerata cel mai important beneficiu.
  • Recuperarea imbunatatita a datelor in caz de probleme.

Virtualizarea ofera 3 componente importante cand vine vorba de creearea unei solutii pentru recuperarea datelor. Prima este capacitatea de abstractie de hardware. A doua este consolidarea serverelor. In ceea ce priveste a treia componenta, majoritatea solutiilor enterprise pentru virtualizarea de server contin software ce contribuie la automatizarea managementului esecului in cazul aparitiei unei probleme. Acelasi software permite, in mod obisnuit, testarea recuperarii in urma dezastrelor.

Si, in final, solutia Cloud. Primul pas ar fi sa va mutati dintr-un centru de date virtualizat spre un cloud privat.  In timp ce cloud-ul public se maturizeaza, tehnologia din jurul lui avanseaza si deveniti mai confortabil cu gandul de a muta datele din centrul dumneavoastra de date intr-un sistem de tip cloud hosting.

Intr-o lume in care reducerea costurilor si a timpului alocat unei activitati sunt cereri-cheie in domeniul business, virtualizarea vine cu o solutie. In ansamblu, prin avantajele pe care le ofera, ea contribuie major la optimizarea proceselor organizationale.

 

Sursa foto.