X  Inchide

Comanda Rapida

 1. *
 2. *
 3. Alegeti metoda preferata de contact:
 4. *
 5. Abonare la newsletter:
 6. Catalogul nostru de software, hardware si servicii se adreseaza in exclusivitate persoanelor juridice si PFA.
 

analiza

VMware Horizon Cloud on Microsoft Azure

VMware-Horizon-Cloud-Solutions-Softline

Being able to quickly provision, purchase and deploy full Windows desktops from the cloud without the tedious management of physical infrastructure is very appealing, and our organization can benefit from this service as we move our data and apps to the cloud. Microsoft and VMware are two proven companies in the industry, and we have had a very positive experience so far as beta participants.

VMware Horizon Cloud

As the saying goes, good things come to those who wait. In May, we announced our intent to release the VMware Horizon Cloud Service on Microsoft Azure. This summer, an exclusive group of customers participated in our beta program, and finally, this August and September lucky VMworld attendees got a chance to see our team preview this new solution.

After much anticipation and excitement, we are happy to announce that the Horizon Cloud on Microsoft Azure solution is now generally available (GA). Customers can now connect their own instance of Microsoft Azure to our incredibly intuitive Horizon Cloud control plane, to create a secure, comprehensive, cloud-hosted solution for delivering virtualized Windows applications and session desktops.

VMware Horizon Cloud on Microsoft Azure includes a robust feature set and delivers a number of key benefits:

 • Multi-Cloud Deployments: Gain the flexibility to choose between cloud capacity managed by VMware or bring-your-own infrastructure with Microsoft Azure.
 • Low-Cost, Hourly Billing for Microsoft Azure Capacity: You have the ability to pair consumption-based pricing on public Infrastructure as a Service (IaaS) with your Horizon Cloud service subscription.
 • Global Footprint: From a single instance, manage deployments across Microsoft’s 40+ global data center regions.
 • Easy Deployment: Automate deployment of Horizon Cloud service components. Integration with Microsoft Azure Marketplace allows you to import a Windows Server image on which the necessary agents get automatically applied.
 • Simplified Management: Always maintain the latest version of Horizon Cloud. Self-schedule upgrades, under five minutes, for components on Microsoft Azure via Blue-Green upgrades.
 • Superior Architecture: Get a multi-tenant architecture built for the cloud, a cloud control plane separate from the data path—avoiding unnecessary latency and maintaining business continuity—and Unified Access Gateway—deployed automatically in Microsoft Azure.
 • Simple Offer: Included in one, simple offer are remote published desktops and applications, VMware Unified Access Gateway and VMware User Environment Manager.

If you missed a chance to see VMware Horizon Cloud on Microsoft Azure in action, check out the recorded demo that Shikha Mittal, our product manager, put together. You’ll be able to see how easy it is to connect your Microsoft Azure infrastructure to the intuitive Horizon Cloud control plane.

iPhone 5S vs. iPhone 5C

iPhone 5S vs

Daca vreti sa va cumparati noua generatie iPhone, acum este prima data cand puteti alege intre doua versiuni: iPhone 5S sau iPhone 5C.

Decizia o puteti lua in functie de preferintele dumneavoastra, daca sunteti un iubitor de app-uri si securitate sporita (iPhone5S) sau vreti o solutie mai ieftina (Iphone 5C).

iPhone 5S si iPhone 5C au aceleasi dimensiuni dar difera atunci cand vorbim de carcasa. In cazul modelului 5C carcasa este din silicon, iar la 5S din aluminiu. La capitolul culori, varianta 5C are mai multe optiuni – albastru, verde, galbem, roz sau alb, in timp ce 5S are optiuni mai subtile – gri, argintiu sau auriu.

Cea mai mare diferenta este procesorul de 64 de biti detinut de 5S, care are performante duble fata de 5C. Daca sunteti utilizator de app-uri sau va plac jocurile pe mobile, 5S este pentru dumneavoastra. Din pacate, nu vor aparea prea curand app-uri care sa se foloseasca de intreaga putere de procesare.

iPhone 5S este mai ravnit de entuziastii de poze mobile. Upgrade-urile facute la camera sunt semnificative, inclusiv o lentila din 5 elemente, un senzor mai mare si procesare de imagine mai sofisticata.

O caracteristica interesanta este senzorul de amprenta pe iPhone 5S si Touch ID care poate inlocui codul din lock screen. Cu o simpla atingere puteti trece peste log-in-screen si puteti cumpara din iTunes doar pe baza amprentei.

iPhone 5C este un iPhone 5 deghizat intr-o carcasa flourescenta. Vine cu upgrade-uri putine, printre care Face Time inbunatatit si suport pentru mai multe retele LTE, dar are toate caracteristicile predecesorului sau la un pret redus.

3 probleme legate de implementarea ERP

ERP

Solutiile ERP incearca sa integreze toate departamentele si functiile dintr-o companie intr-un singur sistem care poate servii toate nevoile lor in parte. Daca doriti implementarea ERP in cadrul companiei dumneavoastra trebuie sa fiti constienti ca nu o sa se termine intr-o clipita.

Daca aveti asteptari nerealiste in ceea ce priveste timpul de implementare, atunci o sa fiti dezamagiti. Este important sa nu va concentrati atentia pe durata de implementare, ci sa intelegeti de ce aveti nevoie de ERP si cum o sa-l folositi ca sa va imbunatatiti business-ul dumneavoastra. Eforturile reale de transformare ERP dureaza de obicei intre unu si trei ani.

De cele mai multe ori se identifica 3 probleme care sunt trecute cu vedere:

 1. O solutie ERP nu inseamna un sistem de tranzactii aleatorii. Solutia trebuie sa completeze in mod direct suita de tranzactii si dumneavoastra trebuie sa le definiti in propriul context business si sa va asigurati sistemul ERP dorit la capacitate maxima.
 2. In cazul in care nu gestionati corect migrarea datelor si nu este tratat cu atentie, implementarea dumneavoastra se poate sfarsi inainte de a incepe. Se poate intampla ca datele din vechiul sistem sa fie integrate in cel nou si realizati ca nu aveti date corecte.
 3. Trebuie sa va asigurati ca procesele dumneavoastra business sunt acoperite si integrarea cu alte sisteme este clar definita si functionala. Este recomandat sa efectuati teste initiale pentru a va asigura ca in momentul cand porniti ERP-ul, solutia dumneavoastra este pregatita sa suporte procesele de business.

Consultanta este foarte importanta atunci cand vine vorba de implementarea unei solutii ERP din cauza timpului si costului asociat.

IT Metrics

IT Metrics

Va masurati incontinuu investitia IT? In fiecare an, Gartner efectueaza o analiza globala a cheltuielilor IT a organizatiilor din intreaga lume.

Cheltuielile IT includ, dintr-o perspectiva a resurselor, hardware, software, personal (training, beneficii, deplasari etc.), outsourcing (servicii IT externalizate, cum ar fi consultare, transmisii date si voce), disaster recovery si costul asociat prin sustinerea IT-ului din cadrul companiei. De asemenea, este inclus si costul facilitatilor folosite de personalul IT, inclusiv spatiul unde sunt birourile, mobila, electricitatea, mentenanta, securitate si papetarie.

Rezultate:

 • O crestere de 4% a cheltuielilor in 2012,
 • Se estimeaza o creste de 2.9% in 2013 fata de 2012.

Cresterea estimata este in functie de regiune:

 • CIO din EMEA si America de Nord se asteapta la o crestere a bugetelor IT mai moderata, 2,8% respectiv 1,9%,

S-a descoperit ca, de asemenea, cresterea mediei globale pe  departament ascunde variatii pe industrii. Datorita actualului climat economic din lume, IT-ul este folosit din ce in ce mai mult ca un diferentiator competitiv. Cum va cheltuiti bugetul si cum luati decizii constituie factori cheie in declansarea acelui diferentiator.

Conform aceluiasi studiu Gartner ce vizeaza trend-ul cheltuielilor IT, 55% din bugetele globale IT  vizeaza infrastructura si operatiile, 33% sunt destinate aplicatiilor si 12% reprezinta cheltuieli totale IT (cea mai buna estimare la finalul perioadei de 12 luni a bugetului).

Multe eforturi de optimizare IT nu functioneaza datorita inabilitatii de a recunoaste importanta unei abordari holistice. Ideile tind sa fie unidimensionale si evaluate fata de potentialul lor de a micsora costul, dar fara a intelege clientul, factori competitivi si operationali sau abilitatea organizatiei de a executa.

Pentru o analiza mai detaliata in IT Metrics, vizualizati documentul de aici.

Sa intelegem Big Data

Big Data Analiza

In fiecare zi, cream 2.5 quintilioane de biti de date. Un numar cu atat mai mare cu cat 90% dintre datele din lume au fost create numai in ultimii doi ani. Aceste date sunt de peste tot: senzori care inregistreaza vremea, post-uri pe  social media, fotografii digitale si clipuri video, tranzactii online, semnale GPS de pe telefon si multe altele. Acestea reprezinta ”big data”.

Big data este un termen popular folosit in descrierea cresterii exponentiale, a disponibilitatii si folosirii informatiilor, atat structurate cat si nestructurate.

Big data este impartit in 4 dimensiuni: Volum, Viteza, Varietate si Veridicitate (Veracity).

Volum

Companiile de tip enterprise sunt luate prin surprindere de cresterea constanta a tuturor tipurilor de date, ele ajungand  cu usurinta la nivel de terabiti si chiar si petabiti de informatii

Viteza

Exista momente cand doua minute nu sunt suficiente. Pentru procesele care necesita actiune imediata, cum ar fi descoperirea fraudelor, big data trebuie folosita din momentul in care intra in compania dumneavoastra pentru a fi valorificata la maxim.

Big data cerceteaza atent 5 milioane de evenimente tranzactionale in fiecare zi pentru a identifica fraude.

Varietate

Big data reprezinta orice tip de date, structurate sau nestructurate, cum ar fi texte, date de senzor, audio, video, click stream, fisiere jurnal si multe altele. Se fac noi descoperiri atunci cand aceste tipuri de date sunt analizate.  Big data valorifica 80% din cresterea datelor de imagini, clipuri video si documente pentru a imbunatati satisfactia clientilor.

Veridicitate (Veracity)

1 din 3 lideri de business nu au incredere in informatiile pe baza carora iau decizii. Cum puteti actiona conform unor informatii daca nu aveti incredere in ele? Increderea in big data este o provocare atata timp cat numarul si varietatea surselor creste.

2013 va fi anul adoptarii tehnologiei big data la scara larga, potrivit Gartner, Inc.  Conform unui sondaj de opinie  Gartner in randul liderilor IT, 42 % din respondenti au precizat ca au investit in tehnologia big data sau au de gand sa faca acest lucru in cursul anului.

Organizatiile se angajeaza in initiativele big data intr-un peisaj tehnologic care se schimba din ce in ce mai rapid  si produc si cer noi tipuri de date si noi metode de procesare a informatiei. Ele se duc spre big data din doua motive: necesitate si convingere. Organizatiile sunt din ce in ce mai constiente de importanta initiativelor big data pentru ca au identificat oportunitati care nu pot fi intampinate cu surse de date, tehnologii sau practici traditionale.

In anticiparea oportunitatilor big data, companiile din toate mediile de industrie colecteaza  si stocheaza provizoriu un numar imens de date operationale, publice, comerciale sau sociale. In majoritatea mediilor de industrie, in special guvernamentale, productie si educatie, combinarea acestor surse cu ”dark data”, cum ar fi email-uri, multimedia si alt continut enterprise, reprezinta de cele mai multe ori cea mai noua oportunitate de a transforma business-urile.

De ce ERP?

Implementarea unui sistem ERP (sistem de planificare a resurselor intreprinderii) are un impact major asupra gestionarii afacerii dumneavoastra. Un sistem ERP va ajuta in structurarea deciziilor de management prin furnizarea de rapoarte cu un grad ridicat de acuratete, timp de raspuns rapid, dar si un mod de organizare relational al datelor. Istoria sistemelor ERP dateaza din anii 1960 cand acest tip de aplicatie software era folosit cu preponderenta pentru asistarea procesului de productie. Primul produs de acest tip a fost MRP (Material Resource Planning).

Desi utile in activitatea de productie, aceste aplicatii nu isi extindeau functionalitatile si spre alte zone de interes pentru o intreprindere precum contabilitate, resurse umane, vanzari.

Decizia finala de a  implementa o solutie ERP, care sa va eficientizeze operatiunile si sa aiba un impact major in consolidarea afacerilor dumneavoastra pe termen lung, este o decizie strategica.

Domeniul aplicatiilor software de tip ERP este extrem de vast. Solutiile “standard”, care va atrag cu timpi de implementare de cateva zile si costuri initiale reduse, nu sunt deloc o optiune, pentru ca va blocheaza in ceea ce priveste cele mai importante aspecte: flexibilitatea de a genera business asa cum stiti mai bine si agilitatea in a va adapta sistemul informatic la schimbarile pietei. Apelati la oameni care sunt certificati in implementarea de solutii ERP, cu expertiza relevanta pe industria dumneavoastra, capabili sa inteleaga nevoile organizatiei dumneavoastra si sa faca orice pentru a va construi o solutie completa.

Exista 5 motive principale pentru care companiile implementeaza ERP.

Primul dintre ele este integrarea financiara a informatiilor. Atunci cand CEO-ul incearca sa inteleaga performanta companiei el poate da peste versiuni diferite ale adevarului. Departamentul de finante raporteaza un venit si departamentul de vanzari raporteaza alt venit, fiecare departament avand o versiune bazata pe contributia proprie. ERP creeaza o versiune a adevarului care nu poate fi pusa sub semnul intrebarii pentru ca toti angajatii folosesc acelasi sistem.

Al doilea motiv consta in integrarea cererii clientului. Sistemul ERP centralizeaza cererea clientului  din momentul in care reprezentantul de relatii cu clientii o primeste pana cand produsul este dat spre livrare si departamentul de finante trimite factura. Prin localizarea informatiilor intr-un singur sistem, spre deosebire de a-l dispersa in diferite sisteme care nu comunica intre ele, companiile pot tine evidenta comenzilor mai usor.

Standardizarea si marirea vitezei procesului de manufactura este un alt motiv pentru care companiile aleg sa implementeze un ERP. Comapaniile din industria de productie descopera adesea ca multiple unitati utilizeaza acelasi instrument folosind diferite metode si sisteme. Sistemele ERP vin cu metode standard pentru automatizarea catorva pasi din procesul de productie.

Reducerea inventarului este de asemenea un avantaj adus de ERP pentru companii. ERP ajuta procesul de productie sa mearga mai bine si imbunatateste vizibilitatea procesului de indeplinire a comenzii.

Nu in ultimul rand, standardizarea informatiilor HR este un motiv bun pentru a implementa un ERP. In companiile cu multe  unitati, este posibil ca departamentul de resurse umane sa nu aiba o metoda simpla  de a monitoriza timpul pe care angajatii il petrec muncind sau de a le comunica acestora detalii cu privire la beneficiile oferite de companie. ERP poate rezolva aceasta problema.

Pentru o utilizare fara probleme a sistemului ERP, fiecare utilizator din compania dumneavoastra trebuie sa urmeze un curs de pregatire intens. Programul ideal trebuie axat pe beneficiile  strategiei ERP, avantajele unei solutii software de gestiune a resurselor, dar si explicarea in detaliu a functionalitatilor.

Cel mai important atunci cand implementati o solutie ERP este sa nu va asteptati sa atingeti din prima luna de la implementarea solutiei eficienta operationala a liderilor din industrie. Procesul dureaza luni de zile, in care angajatii dumneavoastra se adapteaza si constientizeaza beneficiile aplicatiei.

 

Intrebari frecvente legate de tehnologia cloud

Pentru majoritatea companiilor cloud-ul reprezinta inca un mister. Multe companii se intreaba daca au nevoie de el. Mai jos tratam cateva dintre intrebarile ridicate de catre un numar mare de oameni din domeniu si incercam sa elucidam misterul.

Cine plateste? Compania desigur, dar responsabilul IT este cel care cantareste avantajele si dezavantajele implementarii cloud in companie si apoi cere achizitionarea.

Este tehnologia cloud mai ieftina decat software-ul on premise? Aici parerile sunt diferite. Multi sunt de parere ca plata lunara de inscriere pentru ceva ce nu detii nu este rentabila. Dar in eventualitatea unei caderi de sistem, unei baze de date compromise sau chiar unui disk stricat ce puteti face? Cum va continuati activitatea cand stiti ca datele dumneavoastra au fost corupte? Backup-ul bazelor de date pe cloud este nu numai cea mai sigura metoda, dar si cea mai rentabila.

Sunt datele mai in siguranta in cloud decat on premise?  Datele dumneavoastra sunt cu siguranta bine pazite in cloud. Provider-ul de servicii cloud are angajati specializati in protocoluri de securitate care sunt pregatiti pentru orice forma de atac de securitate. Este posibil ca responsabilii dumneavoastra pentru securitatea datelor sa nu fie pregatiti 100% pentru intruziuni de sistem sau pentru anumite scenarii.

In fond, decizia de a utiliza sau nu tehnologia cloud este a dumneavoastra, iar pentru a decide inteligent trebuie sa luati in calcul toate intrebarile si riscurile care pot aparea din punct de vedere al tehnologiei in companie.

Cert este ca sistemul cloud nu mai trebuie sa fie un mister, ci o optiune care merita luata in calcul atat din punct de vedere al securitatii datelor, cat si atunci cand vine vorba de rentabilitate.

In urma unui studiu de piata, analistii de la PAC ne dezvaluie trendul IT al anului 2013

Cloud Computing/ SaaS va continua sa influenteze piata IT. Solutiile SaaS sunt din ce in ce mai cuprinzatoare si sunt prezente in tot mai multe zone, de la comunicatii unificate si CRM pana la sisteme ERP, realizate exclusiv in cloud. Software-ul traditional este lasat in urma de cele mai multe ori, in mare parte datorita specialistilor SaaS si companiilor de software. Cand vine vorba de solutii cloud, companiile pun in balanta argumentele pro si contra si se tine cont in mare masura de factori ce tin de investitii.

Externalizarea IT a dat nastere la private host cloud. Clientul unui asemenea serviciu este avantajat prin modularitatea si posibilitatea de a opera un sistem personalizat adaptat la gradul de maturitate al firmei respective.

Tot la capitolul cloud, inspirati de succesul app store-urilor, firmele de software au creat piete pentru vanzarea de software.  Cei interesati pot achizitiona servicii cloud ale diversilor furnizori si le pot combina intre ele. Avantajul  este reprezentat de faptul ca operatorul cloud ofera facturarea, contractul de proprietate si controlul calitatii pentru serviciul cumparat, integral si din sursa unica.

Conform celor de la PAC,  multe firme au ignorat cresterea popularitatii dispozitivelor mobile si au preferat sa nu observe cand angajatii descarcau tot felul de aplicatii in smartphone-urile si tabletele de serviciu. Acum multitudinea de aplicatii necontrolate a  devenit un risc major in ceea ce priveste securitatea.  PAC estimeaza ca piata globala pentru dispozitive mobile si aplicatii software  de gestionare va creste in medie cu aproximativ 35% pe an. Putem astepta o analiza mai atenta pe acest subiect in vara anului 2013.

In cadrul trendurilor studiate de PAC (Pierre Audoin Consultants) se numara si Business Intelligence si Business Analytics. Ele vor ramane subiecte centrale in programul companiilor in 2013. Aceste solutii, care va ofera o operare flexibila si mai usoara si sustin liniile de afaceri sunt foarte cautate, mai ales daca se pot pune in aplicare prin intermediul dispozitivelor mobile.  Prin intermediul  acestor solutii creste si nevoia de administrare a datelor.

Big data a devenit o realitate pentru firme.  Acum obiceiul de abordare a solutiilor pentru a folosi la maxim oportunitatile de afaceri este facila. Big data incearca sa descopere modalitati noi de manipulare a fluxului de informatii.

Digitalizarea proceselor de afaceri si utilizarea conexa a internetului si a dispozitivelor mobile sunt factori contribuitori in investitia companiilor in programe de securitate IT, mai ales Cyber Security.

De curand, regasim termenul Social Business sau Social Collaboration tot mai mult in rutina zilnica a companiilor. Tot mai multi furnizori de tehnologie si software propun oferte legate de colaborarea sociala, comunicare, CRM sau centre de contact. Companiile care folosesc servicii de IT trebuie sa dezvolte strategii holistice pentru a sustine specialistii in activitatile lor zilnice.

Unul dintre cele mai importante subiecte pentru companii in 2013 raman  serviciile de gestionare a aplicatiilor (AMS).  Reducerea costurilor prin prestarea de servicii industrializate si standardizate sunt cerinte de livrare si nu reprezinta criterii de diferentiere pentru furnizori. In afara de reducerea costurilor, necesitatea de a sustine mai eficient cerintele de afaceri este un factor semnificativ pentru AMS. In 2013 PAC intentioneaza sa evalueze peisajul furnizorilor in domeniul gestionarii aplicatiilor din Germania din punct de vedere al compatabilitatii sau al masurii in care indeplinesc cerintele utilizatorilor.

Multe firme mari opereaza peste 500 de aplicatii partial redundante si zeci de centre de date fara o transparenta suficienta in ceea ce priveste costurile si capacitatea.  Companiile au nevoie de standardizarea aplicatiilor si a infrastructurii folosite.

 

Surse: Agora.

Sursa foto.

Beneficiile virtualizarii

Beneficii cloud

Virtualizarea serverelor pe platforma X86 este cunoscuta de multi ani, dar multi oameni o vad ca pe o tehnologie noua. Ea isi are radacinile din 1960 la compania IBM, unde programatorul Kim Rymarczyk a fost implicat in primul process de virtualizare a unui computer mainframe.  Conform unui articol NetworkWorld, software-ul CP-67 IBM folosea tehnologii de partitionare care permiteau aplicatiilor sa ruleze toate deodata in computere mainframe.

Virtualizarea serverelor este o tehnologie IT care ne ofera eficienta si capacitati deosebite in lumea reala. Aplicatiile ruleaza mai bine atunci cand sunt virtualizate, mai ales cele business-critical.

Beneficiile virtualizarii sunt de cele mai multe ori de reducere a costului. Pentru multe companii, cel mai mare beneficiu al virtualizarii serverelor este reducerea cantitatii de hardware necesara pentru a rula software-ul necesar companiei. Folosind un proces de virtualizare in consolidarea serverelor,  nu numai ca se reduce costul achizitionarii de masini fizice, dar si spatiul pe care compania il aloca pentru un datacenter se reduce semnificativ.

De vreme ce virtualizarea computerelor permite ca o varietate de sisteme de operare si configuratii software sa fie folosite de o singura masina, aplicatiile virtualizate ofera posibilitatea de a rula aplicatiile mai flexibil. Fara virtualizare, o companie poate fi nevoita sa suporte costul de a rula 5 servere separate cu sisteme diferite de operare sau configuratii diferite pentru a putea rula toate aplicatiile necesare pentru operatiunile de business. Flexibilitatea care rezulta in urma virtualizarii se refera la faptul ca toate sistemele de operare si toate aplicatiile pot rula pe o singura arhitectura hardware.

Per ansamblu, beneficiile virtualizarii sunt urmatoarele:

 • Economisirea energiei;
 • Reducerea spatiului;
 • Uptime marit;
 • Majoritatea platformelor de servere virtualizate ofera un numar mare de facilitati avansate care nu sunt disponibile pe serverele fizice. Abilitatea de a transfera rapid si usor o masina virtuala de pe un server pe altul poate fi considerata cel mai important beneficiu.
 • Recuperarea imbunatatita a datelor in caz de probleme.

Virtualizarea ofera 3 componente importante cand vine vorba de creearea unei solutii pentru recuperarea datelor. Prima este capacitatea de abstractie de hardware. A doua este consolidarea serverelor. In ceea ce priveste a treia componenta, majoritatea solutiilor enterprise pentru virtualizarea de server contin software ce contribuie la automatizarea managementului esecului in cazul aparitiei unei probleme. Acelasi software permite, in mod obisnuit, testarea recuperarii in urma dezastrelor.

Si, in final, solutia Cloud. Primul pas ar fi sa va mutati dintr-un centru de date virtualizat spre un cloud privat.  In timp ce cloud-ul public se maturizeaza, tehnologia din jurul lui avanseaza si deveniti mai confortabil cu gandul de a muta datele din centrul dumneavoastra de date intr-un sistem de tip cloud hosting.

Intr-o lume in care reducerea costurilor si a timpului alocat unei activitati sunt cereri-cheie in domeniul business, virtualizarea vine cu o solutie. In ansamblu, prin avantajele pe care le ofera, ea contribuie major la optimizarea proceselor organizationale.

 

Sursa foto.

 

Topul motivelor pentru declinul PC-ului

Achizitiile de PC-uri au scazut cu 4,9 procente in al patrulea trimestru din 2012 fata de cel din 2011, ajungand la un total de 90.3 milioane de unitati conform unor statistici  preliminare facute de Gartner, Inc.

„Tabletele au schimbat dramatic peisajul tehnologic pentru PC-uri, nu atat prin canibalizarea vanzarilor, ci prin indemnarea utilizatorilor sa achizitioneze tablete in detrimentul inlocuirii vechiului PC „, este de parere Mikako Kitagawa, analist principal Gartner. In perioada sarbatorilor de iarna, consumatorii nu au mai privit PC-ul ca fiind un potential cadou. Tinand cont de cresterea atractivitatii dispozitivelor mobile, consumatorii isi indreapta atentia in alta parte. Cu toate ca notebook-urile la preturi scazute au fost asimilate in promotiile de sarbatori, aceasta asimilare nu a marit vanzarea PC-urilor in timpul sarbatorilor.

Declinul vanzarilor de PC-uri este atribuit multor factori, printre care si popularitatea marita a smartphone-urilor si tabletelor, dar si declinului economic. Cererea slaba din perioada back to school dar si atitudinea wait-and-see a consumatorilor in perioada lansarii Windows 8 au contribuit la contractarea pietei

Un alt motiv pentru declinul vanzarilor din industria calculatoarelor este ca PC-urile de azi si sistemele de operare pe care ruleaza sunt mai stabile si dureaza mai mult. Cel mai probabil, odata cu redresarea situatiei economice, companiile vor incepe sa achizitioneze PC-uri pe masura ce numarul de angajati creste, nu neaparat pentru imbunatatirea performantei IT a companiei. Acest fapt se datoreaza gradului de prudenta crescut pe care l-au  dezvoltat consumatorii IT de tip business.

Consumatorii obisnuiti, pe de alta parte, vor continua sa cumpere tablete si smartphone-uri, in timp ce companiile se vor baza pe PC-uri special fabricate pentru mediul business pentru ca acestea nu pot fi inlocuite in toate activitatile de dispozitive de tip tableta sau smarthphome. Tabletele si smartphone-urile se potrivesc, de exemplu, unui angajat din departamentul de vanzari care nu are nevoiede programe avansate de grafica. In schimb, un web designer sau un contabil au neaparata nevoie de unele programe complexecare se potrivesc cu activitatea pe care o desfasoara.

Companiile au realizat, insa, ca asigurand un suport IT de buna calitate, un PC poate fi functional timp de 5-7 ani. In consecinta, achizitiile in domeniu au scazut. Practic, un PC trebuie sa aiba capacitatea de a rula anumite aplicatii necesare unei anumite activitati, fara a beneficia neaparat de tehnologii de ultima ora.

Pana acum cativa ani, PC-urile rulau aplicatii client-server care necesitau multa memorie, spatiu de stocare si putere de procesare. Acum totul este usurat datorita tehnologiei cloud. Acum, un PC normal cu Windows XP, cu resurse si putere de procesare scazuta, poate rula fara efort aplicatii datorita faptului ca se comporta ca un terminal pentru server.

Nu putem spune despre industria PC ca este moarta. Nu este nici macar pe moarte. Sa nu uitam ca nevoia de tehnologie de acest fel a pornit de la PC-uri si, ulterior, s-a dezvoltat. Schimbarea consta in reorientarea deciziei de cumparare din mai multe puncte de vedere.

 

Surse: Gartner, Forbes

Sursa foto: Reuters